Zoeken

Koningsdag

Koningsdag

Koningsdag is een nationale feestdag ter ere van het staatshoofd. Dit wordt gevierd met overal festiviteiten. Natuurlijk zijn er de bekende vrijmarkten en de avond ervoor wordt er op vele plekken koningsnacht gevierd. Veel bedrijven zijn gesloten dus kunnen de meeste mensen gezellig in het oranje gekleed de straat op voor een leuke dag.

Geschiedenis

Deze feestdag heeft inmiddels meerdere namen gehad. In 1885 werd voor het eerst 'prinsessendag' gevierd ter ere van de 5e verjaardag van prinses Wilhelmina. Dit vond plaats in de stad Utrecht. In de jaren erna begonnen steeds meer steden de viering over te nemen.
Toen koning Willem III in 1890 stierf werd de prinsessendag in 1891 opgevolgd door 'Koninginnedag'. Dit werd een feestdag voor de kinderen. De viering werd tot 1949 altijd op 31 augustus gevierd.
Koningin Juliana volgde haar moeder Wilhelmina op, vanaf toen werd Koninginnedag op haar verjaardag gevierd, namelijk 30 april. Koningin Beatrix hield na haar kroning deze datum in ere.
In 2013 werd Koning Willem Alexander gekroond. Hiermee verviel ook de term Koninginnedag en werd het voor het eerst Koningsdag. Ook de datum veranderde van 30 naar 27 april. De datum waarop de koning jarig is.

 

De viering

Vroeger werd er een defilé gehouden. Traditioneel verscheen de koninklijke familie op het bordes waar een ieder ze kon zien. De avond voor Koningsdag is er de zogenaamde lintjesregen. Koninklijke onderscheidingen worden uitgedeeld. Sinds 2013 vinden de koningsspelen plaats, dit wordt gevierd op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Een feestelijke dag op de basisscholen, scholen bepalen zelf hoe ze invulling geven. Ze kunnen meedoen met een Koningsontbijt. Er wordt altijd een speciaal lied geschreven voor die dag die de kinderen instuderen en ten gehore brengen.
Overal in Nederland vindt u de vrijmarkten. Vele mensen zijn al heel vroeg uit de veren om hun door het jaar heen verzamelde waar aan de straat te verkopen. Vele gemeenten verbieden inmiddels de verkoop van voedsel en drinken in verband met de veiligheidsoverwegingen. De avond voor Koningsdag wordt Koningsnacht gevierd. Deze bestaat vaak uit een kroegentocht of muziekoptredens. Ook bij buitenlanders is het een bekende feestdag, Amsterdam trekt jaarlijks dan ook vele buitenlandse bezoekers.
Het liefst gaat iedereen gekleed in het oranje of iets met rood/wit/blauw.
De koninklijke familie gaat elk jaar langs bij een stad in Nederland. Hier worden ze ondergedompeld in het culturele leven en de geschiedenis van aldaar.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »