Zoeken

Blue Monday

Blue Monday

Blue Monday is de term gegeven aan de meest deprimerende dag van het jaar, de derde maandag van januari of vaak ook wel de laatste maandag van een volle week in januari.
Blue Monday komt van de Engelse term “feeling blue”. Vertaald naar het Nederlands is dit neerslachtig zijn; gedeprimeerd voelen of somber zijn. Blue Monday kunnen we het beste vertalen met Depri Maandag.

Blauwe Maandag

Vertalen we het met ‘blauwe maandag’, dan ontstaat er verwarring met het gezegde ‘iets een blauwe maandag gedaan hebben’, of wel iets voor een kortere periode gedaan hebben wat eigenlijk als betekenisloos gezien wordt. De betekenis van blauw was vroeger dan ook: “van weinig waarde, nietig, onbetekenend”.

Scheepvaart

In de scheepvaart had de kleur blauw ook de betekenis van rouw. Wanneer er een kapitein of officier overleed, waren de bemanningsleden ‘in de blues’. Er werd een blauwe band rond het schip geverfd en er kwam een blauwe vlag op het schip. Bij thuiskomst was direct duidelijk dat de bemanning van dit schip in de rouw was.

Oorsprong

Blue Monday is niet zomaar een begrip, maar zou een wetenschappelijk verantwoording zijn voor de vele mensen die zich zo gedeprimeerd voelen rondom deze tijd van het jaar. De eerste goede voornemens zijn mislukt; de dagen zijn nog donker en koud en de vakanties lijken nog zo ver weg. De Britse Psycholoog Cliff Arnal heeft in 2005 deze term ‘bedacht’.

Winterzonnewende

Blue Monday wordt vooral in West-Europa & Noord-Amerika ervaren. In andere delen van de wereld, zoals o.a. India, wordt rondom deze periode de winterzonnewende gevierd. Dit is de overgang van de kortere dagen naar de langere dagen. De winterzonnewende is dit geheel van de zonnig kant bekijken; want nu komt de zon voortaan weer wat eerder op en worden de dagen weer wat langer…

De kleur blauw

Blauw is de kleur van de hemel. De kleur blauw is magisch; zij is de helende kleur van de ziel. De kleur blauw staat centraal voor vertrouwen, hoop en wijsheid. Maar ook voor idealisme, kracht, innerlijke rust en rechtvaardigheid.

Blauw is een geschikte kleur bij het wegnemen van depressies, reinigen van de ziel, creëren van vertrouwen, meditatie & Karma en creativiteit. Ook voor een gunstige loopbaan is blauw geschikt om te dragen.

Laat de lente en de zon maar komen!

 

Om u toch door deze dag te helpen hebben we een paar mooie producten op een rij gezet om het u vandaag een beetje gemakkelijker te maken.

Blue Monday producten - spirituele webwinkel

Heerlijke geuren tegen depressieve gevoelens en natuurlijk mooie blauwe producten.

Hoe bekijkt u deze dag, positief of negatief?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »