Zoeken

Drie koningen

Drie koningen

Driekoningen is een Christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. In Matteüs 2:1-18  wordt er gesproken over wijzen die het kerstkind kwamen bezoeken. Een aantal werd niet genoemd en ook niet de oorsprong van de wijzen. Of het koningen waren, priesters of magiërs? In de derde eeuw werd er geschreven over drie. Dit omdat er ook drie geschenken waren. Goud, mirre en wierook. De wijzen werden in de volksverhalen daarna koningen omdat de tekst in Matteüs doet denken aan Jesaja 60,3.6

Op een mozaïek uit de 6e eeuw werden drie namen gevonden. Caspar, Melchior en Balthasar.

De 'Wijzen'

Wie de 'wijzen' nu precies waren variëren de meningen. In het innerlijke Christendom werden ze in de evangeliën vooral gezien als alle aspecten van onszelf. De koning staat voor het hoofd, de priester voor het hart en de magiër voor de handen. Hun attributen zijn kennis, liefde en daad.

Melchior betekent 'koning van zijn stad' en symboliseert de koning in ons. Het zou gezien kunnen worden als het leiding geven aan onszelf. Hij zou het goud aangeboden hebben.
Balthazar betekent ‘God beschermt’ en symboliseert de priester in ons. De verbinding tussen onze persoonlijkheid en de ziel. Hij schonk mirre. De betekenis van dit geschenk varieert van een verwijzing naar Jezus zijn begrafenis tot zijn status van gezalfde/Messias.
Caspar betekent ‘schatbewaarder’ en symboliseert de magiër in ons. Het deel in onszelf dat bouwt en realiseert. Hij bracht de wierook mee. De wierook symboliseert de goddelijkheid.

Doopdag

Driekoningen was vroeger een doopdag. Om die herinnering te behouden vindt nu op die dag een wijding van het water plaats. Met het wijwater kunnen huizen worden gezegend. In vele landen wordt met gezegend krijt de letters C+M+B op de deur geschreven. Deze letters staan voor Christus Mansionem Benedicat", dat betekent "Christus zegene dit huis" Ook verwijzen de letters naar de drie wijzen. In Nederland worden in de parochiën vaak kaarten uitgedeeld met de tekst die de mensen thuis weer kunnen ophangen. Zo beschermen ze hun woningen tegen het kwaad.

Driekoningen in Nederland

Driekoningen wordt zowel door Protestanten als katholieken gevierd. In sommige gedeeltes van Nederland viert men drie koningen met een soort optocht maar ook gaan ze langs de deuren. Kinderen met lampionnen lopen in groepjes en zijn verkleed met een kroon en gaan langs de deuren. 1 Van de kinderen heeft dan per groepje een zwart geschminkt gezicht wat voor Baltasar moet staan. Dit zou in de legendes namelijk een gekleurd persoon zijn.
De kinderen gaan langs de deuren en zingen hierbij een lied over de drie koningen. In ruil hiervoor krijgen ze snoepgoed en geld. De fakkels van vroeger zijn vervangen voor de mooie lampionnen. Het snoep stamt af van heidense offer malen.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »