Zoeken

De dag van het gezin

De dag van het gezin

In 1993 riepen de verenigde naties 15 mei uit als 'De dag van het gezin'. In 2008 riep minister Rouwvoet uit dat hij een nationale versie van deze dag wilde maken. Een mooie dag waar het belang van het gezin voorop staat. De positie van het kind, maar ook van de ouder.
Onder meer bij de Verenigde Naties vinden diverse bijeenkomsten plaats. De dag wordt vaak gekoppeld aan een thema. In 2017 was dat bijvoorbeeld 'Gezinnen, onderwijs en welzijn'. Welke rol speelt het gezin in het volgen van onderwijs en het welzijn van familieleden. Ook werd gekeken naar de invloed die het gezin had op het volgen en stimuleren van voor- en vroegschoolse onderwijs en het stimuleren van doorleren bij kinderen.

Het gezin

Als er gesproken wordt over een gezin bedoelen ze het kerngezin. Van oudsher sprak men dan over de vader, moeder en de kinderen. Tegenwoordig zijn er veel meer samenstellingen.

Bekende termen voor iedereen zijn natuurlijk de een ouder, adoptie en samengestelde gezinnen. Hiernaast zijn er gezinnen met co- ouderschap, LTA relatie, nest gezin, mikado of holibo gezin, hotel mama en boemerangkinderen.
Dat was een hele waslijst met bijzondere gezinnen, een paar voor sommige onbekend zullen we even toelichten.

 

Uitleg soorten relaties/gezinnen

LTA relatie

De afkorting staat voor Living Together Apart. Scheiden als partner maar samenleven als ouder. Hierbinnen zijn vele mogelijkheden. Sommige mensen leven nog onder een dak, anderen hebben nog een mentale verbondenheid. Doel is de negatieve gevolgen van een scheiding te minimaliseren bij de kinderen.


Nest gezin

Dit is een constructie die bij co-ouderschap gebruikt kan worden. De kinderen wonen op 1 vast adres en de ouders wisselen elke week van woning. Dus de ene week woont mama bij ze en de andere week papa. De woning blijft dus een vaste stabiele plek voor de kinderen, het is hun nest.

Holibo gezin

Holibo is een gezamenlijke afkorting voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen.


Hotel mama

In dit gezin blijven jongeren langer dan gemiddeld bij hun ouders thuis wonen.


Mikado gezin

Dit is een samengesteld gezin. Een nieuwe relatie waarvan zowel de moeder als de vader al kinderen hebben uit een eerdere relatie. Samen kunnen ze ook nog kinderen hebben.

 

De kracht van het gezin

Een stabiele basis is voor iedereen belangrijk. Zowel voor kinderen als voor volwassenen. Een gezin kan u over het algemeen een stabiele basis bieden. Een gezin kan bestaan uit twee personen met of zonder kinderen. Ook het samenleven met meerdere gezinnen kan een stabiele basis vormen. Zo kunnen kwaliteiten gedeeld worden, maar ook lasten. 

In een gezin is vertrouwen, gelijkwaardigheid, maar ook nieuwsgierigheid belangrijk. Door deze eigenschappen kunnen alle gezinsleden van elkaar leren (bron: boek "de kracht van het gezin") 

In het gezinsleven gaat u vaak allemaal op zoek naar uw eigen "IK" en naar jullie individuele gezinsenergie. Wie bent u, wat is uw rol en hoe gaat u om met de continue veranderingen in het gezin?

Hoe begeleidt u uw kinderen in hun weg naar de rest van hun leven?  

Alles begint met de basis van vertrouwen, gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid.

Wat betekend uw gezin voor u?

 

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »