Zoeken

18 september 2018: Prinsjesdag

18 september 2018: Prinsjesdag

Prinsjesdag is een belangrijke traditie in Nederland. Het staatshoofd spreekt in de Staten-Generaal in de zogeheten Verenigde Vergadering de troonrede uit. Tijdens de Verenigde Vergadering komen de Eerste en Tweede Kamer bijeen. Dit jaar vindt Prinsjesdag plaats op 18 september. Bij deze een aantal bijzondere feitjes over Prinsjesdag die u vast nog niet wist.

Waarom is Prinsjesdag belangrijk?

Prinsjesdag vindt ieder jaar plaats op de derde dinsdag van september. Het is een belangrijk moment voor de Nederlandse regering, omdat het via de Troonrede aangeeft wat het regeringsbeleid voor het komende jaar zal zijn. Na afloop presenteert de minister van Financiën een koffertje met de begroting. Dit is een traditie sinds 1947 die Nederland heeft afgekeken van Groot-Brittannië.

De Gouden Koets

Op Prinsjesdag rijdt koning Willem-Alexander in een gouden koets naar de Ridderzaal op het Binnenhof om de troonrede uit te spreken. Hij wordt tijdens de rit vergezeld door zijn echtgenote, koningin Máxima. De geschiedenis van deze koets gaat terug tot 1898. Destijds was het een cadeau van het volk aan hun nieuwe vorstin, Wilhelmina. Aan de buitenzijde van de koets ziet u diverse beeldhouwwerken en paneelschilderingen. Wist u dat de koets helemaal niet van goud is? Deze is gemaakt van hout en daarover heen is een laagje bladgoud aangebracht.

Paarden op hol

De rit met de gouden koets naar de Ridderzaal is perfect georganiseerd. De paarden worden uitgebreid getraind. Toch is het een keer in de geschiedenis bijna misgegaan. In 1963 sloegen de paarden door een bepaald geluid plotseling op hol. De koets waarin de prinsessen Beatrix, Irene en Margriet zaten botste tegen een boom. Gelukkig waren ze ongedeerd.

Voorlezen van de Troonrede

Een belangrijk moment tijdens Prinsjesdag is het voorlezen van de Troonrede door de koning. Hij schrijft het stuk trouwens niet zelf. De ministers van alle ministeries zijn er voor verantwoordelijk. Iedereen schrijft een klein stukje over zijn vakgebied. Vervolgens maakt de minister-president er één verhaal van. Overigens keek koning Willem-Alexander toen hij nog kroonprins was niet bepaald uit naar het voorlezen. Hij grapte ooit dat hij als koning werd cd’s zou uitdelen, 'zodat ik niet meer voor hoef te lezen’.

De hoedjes traditie

Prinsjesdag is natuurlijk niet compleet zonder uitbundige en kleurrijke hoedjes. Deze traditie kennen we sinds 1977. Erica Terpstra was de eerste vrouw ooit die een hoedje droeg op deze bijzondere dag. Ze was destijds net gekozen als VVD-Kamerlid. Erica droeg tijdens officiële gelegenheden in haar studententijd altijd een hoedje. ‘Als je in Den Haag op Prinsjesdag geen hoed draagt, wanneer dan wél?’ zei ze. Een nieuwe traditie was geboren!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »