Zoeken

Etherische oliën (3)

Etherische oliën zijn vloeistoffen welke gemakkelijk verdampen bij verhitting.
Etherische oliën bestaat uit een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen die kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit zij zijn gewonn

Etherische oliën

Etherische oliën zijn vloeistoffen welke gemakkelijk verdampen bij verhitting. 
Etherische oliën bestaat uit een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen die kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit zij zijn gewonnen. 

Het woord etherisch is afkomstig van het Griekse woord 'Aither', welke vertaald wordt als Lucht van de hemel. 

Essentiele olie, zoals etherische olie ook weleens genoemd wordt, is afkomstig van het Engelse woord essence, welke extract betekend en verwijst naar het winningsproces van de olie. 

Extractie is een handeling waarbij men stoffen afzondert uit een bepaald materiaal en deze overbrengt naar een andere fase.

De meeste oliën worden door middel van stoomdestillatie gewonnen. De stoom wordt door de te verwerken plantdelen geleid. De vluchtige moleculen (olie) vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld en weer water is geworden en kan de (inmiddels weer) vloeibare olie weer gescheiden worden van het water. 

Over het algemeen bevat een plant niet meer dan 1% etherische olie. Echter kruidnagel en nootmuskaat kunnen tot wel 10% etherische olie afgeven. Een plant kan ook van verschillende delen etherische olie afgeven, denk aan bloem, blad, steel.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »