Zoeken

Wie is Valentijn?

Wie is Valentijn?

Valentijnsdag, dag van de liefde of dag van de commercie? In ieder geval kunnen we stellen dat deze dag die ooit uitgeroepen is tot dag van de liefde, wel degelijk een dag is, van en voor de commercie.
Maar zoals achter elke dag van... zit er natuurlijk een verhaal achter. En wie of wat zat er nu eigenlijk achter Valentijn?

Paus Gelasius

Zo ongeveer rond het jaar 496, werd veertien februari door paus Gelasius uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn. Maar wie deze Heilige Valentijn nu eigenlijk was is tot op de dag van vandaag een raadsel. Er zijn natuurlijk wel speculaties. Zo zou een omgekomen Romeinse priester de heilige Valentijn zijn. In de tijd dat het Christendom de kop op stak in het Romeinse rijk, werden er priesters vervolgd die het Romeins geloof aanhingen. Er worden verschillende namen genoemd die de Heilige Valentijn zouden kunnen zijn. 

Lupercalia of Juno?

Er zijn twee oud Romeinse feesten die in verband worden gebracht met Valentijn; namelijk het feest van Lupercalia en het feest van Juno.

Op 14 februari zouden de oude Romeinen het feest van Juno vieren, de Godin van het huwelijk (en de heerseres van de hemelen). Dit was dus bij uitstek de dag waarop mannen en vrouwen gekoppeld werden en waarop huwelijken werden gesloten. 

Toen het Christelijk geloof opkwam, werd deze dag verboden. Maar er waren Romeinse priesters die in het geheim toch deze traditie voort bleven zetten. De bekendste was dus priester Valentijn. Hij bleef huwelijken sluiten, vooral tussen soldaten en hun geliefden. Deze priester werd op 14 februari gedood. 

Op 15 februari zou het feest van Lupercalia gevierd worden. Dit was een vruchtbaarheidfeest ter ere van de god Lupercus of Faunus. De eerder benoemde paus Gelasius wilde het 'Heidense feest' verbieden. Zo werd het feest ter ere van de heilige Valentijn ingevoerd. Echter wordt deze 'Valentijn' nergen genoemd...

Mythe of waarheid?

Er wordt gespeculeerd dat de bisschop van Terni de heilige Valentijn is. Deze bisschop was vlak bij Rome geboren ongeveer 300 na Christus. Hij was eerder priester en arts, maar werd een bisschop in het Christendom. Deze man trouwde soldaten en hun geliefden, tegen de regels van het leger en de wet in. Zo werd er gezegd: "Een vrouw leidt af van de taken die de soldaten hebben aan het front " Maar bij de bisschop van Terni was de liefde belangrijker.

Uiteindelijk werd hij opgepakt en gevangen gezet. Ondanks dat er geprobeerd werd om hem vrij te spreken, werd hij ter dood veroordeeld. Op de dag van zijn onthoofding (14 februari) gaf hij een brief aan een cipier voor zijn blinde dochter. Na de terechtstelling opende het blinde meisje de brief en kon zij de gele roos zien die de bisschop haar gegeven had. Op het briefje stond "Van Valentinus"

Zonder wonder geen heilige en zo geschiedde. 

 

Een mythe of de waarheid? We zullen het nooit weten, maar dankzij dit mooie verhaal weten we wel waar de kaartje "Van Valentijn" en de bloemen (rozen) op deze speciale dag vandaan komen. 

 

 

Wist u dat:

- De oudst bekende valentijnskaart stamt uit de periode rond het jaar 1400

- De mythen en sagen van Valentijn rond 1900 opkwamen

- In 1969 de katholieke kerk afstand deed van het feest van de Heilige Valentinus

- Engeland het meest valentijn viert. 

- Nederlanders pas sinds de jaren '90 actief (ver) dit feest zijn gaan vieren

- Het nog steeds 'maar' iets meer dan 25% van de mensen in Nederland dit feest vieren.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »