Zoeken

Veertjes in de wind verzamelen

Veertjes in de wind verzamelen

Een boer die veel roddelde over iedereen, kreeg spijt en vroeg de Rabbi van het dorp hoe hij boete kon doen.
"Verzamel een zak vol kippenveren en ga daarmee het hele dorp door. Leg bij iedere deur een veer". De boer deed wat de Rabbi hem had opgedragen en vroeg toen hij klaar was of dit voldoende was.
"Nog niet" zei de Rabbi, "nu moet je de zak weer meenemen en iedere veer verzamelen die je bij de deuren had achtergelaten".

"Dat is onmogelijk" zei de boer, "de meeste veren zijn al lang door de wind weggeblazen".

"Zo is het ook met je roddelpraatjes" zei de Rabbi, "je spreekt het zo makkelijk uit, maar hoe je ook zal proberen om je woorden terug te nemen. De verhalen zijn de wereld al in en gaan hun eigen leven leiden. Je woorden kun je nooit meer terugnemen".

 

Roddelen schept een band

Roddelen is iets wat iedereen wel eens heeft gedaan. bewust of onbewust. De oude Grieken gingen voor de laatste roddels naar de openbare toiletten. Tegenwoordig hebben we voor de laatste roddels het internet, op het schoolplein, op de werkvloer en overal waar u maar bent. Roddels verspreiden zich met het gemak van een veertje in de wind. Een app versturen, een bericht op facebook of via andere social media laat een roddel binnen no-time de wereld over gaan.

Roddelen is een menselijke activiteit waarbij over iemand wordt gesproken - in ongunstige zin en vaak onwaar - zonder dat de persoon in kwestie bij het gesprek aanwezig is.

Maar wat is nu echt de meerwaarde van roddelen? 

Onderstaand filmpje is een mooie filter. Hanteer deze drie vragen voordat u gaat 'roddelen' en laat verhalen geen eigen leven gaan leiden...

Maakt u zich weleens schuldig aan roddelen?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »