Zoeken

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag

Op 8 maart wordt de Internationale Vrouwendag gevierd. Nog nooit eerder van gehoord? Dat kan natuurlijk altijd. Daarom in dit artikel informatie over deze bijzondere en zeer nuttige dag. Een dag boordevol aandacht voor de vrouw in vele segmenten en onderwerpen.

Geschiedenis

De allereerste staking door vrouwen vond op 8 maart 1908 in New York plaats. Hij was gericht tegen slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Het luidde het begin in van de strijd voor vrouwenemancipatie en tegen discriminatie. In 1911 deed Duitse socialiste Clara Zetkin een voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Deze datum werd definitief gekozen na nog een staking wederom op 8 maart in 1917 in St-Petersburg. Ook vanwege de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie.

 

Gelijkwaardig

Een belangrijk thema is gelijkwaardigheid. Overal ter wereld komt het voor dat vrouwen en meisjes helaas nog steeds achtergesteld zijn ten opzichte van mannen en jongens. Dit uit zich in loon, banen, omgang en meer. Vrouwen moeten gelijkwaardige rechten hebben als mannen. Op gebied van onderwijs, gezondheid en werk. Streven is dat landen speciale wetten aannemen die ervoor zorgen dat er gelijke rechten gegeven worden op alle gebieden. Vrouwen moeten overal kunnen mee beslissen in de politiek, maar ook in het openbaar leven. Kortom gelijkwaardigheid aan de man.

 

Geweld, discriminatie en economische zelfstandigheid

Geweld tegen meisje en vrouwen is ook een belangrijk item waar veel aandacht aan gespendeerd wordt. Iets wat natuurlijk nergens acceptabel is, maar helaas nog veel gebeurd. Vooral seksueel geweld is op vele plekken een probleem. Vrouwen en meisjes ondervinden problemen door discriminatie, worden niet aangenomen bij banen en verdienen minder. Dit zorgt voor minder zelfstandigheid en kansen. Vrouwen krijgen soms lastiger full time banen en komen moeilijker hogerop.

 

Het is eigenlijk ook een dag waarin geïnventariseerd en geëvalueerd wordt. Wat is er reeds behaald. Waar staan vrouwen in de maatschappij en waar valt winst te behalen en waar moeten verbeteringen plaats vinden. Hoe kan dat gerealiseerd worden en hoe wordt dit onder de aandacht gebracht. In 1980 werd een wet aangenomen voor gelijke behandeling. Een wet is leuk, maar wordt deze ook volledig nagestreefd. Dit is helaas nog niet het geval, kijk bijvoorbeeld naar loonverschillen en het bekleden van hogere functies.

 

De echte oorspronkelijke waarde is door de jaren heen wel iets verloren gegaan. De problematiek wordt nog steeds aangepakt maar dat gebeurt eigenlijk het gehele jaar door wel met diverse manifestaties en lezingen. Tegenwoordig wordt er nog wel aandacht aan besteed door sommigen, maar dan in de vorm van respect naar elkaar tonen. Dit kan door middel van een klein cadeautje of een andere blijk van waardering.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »