Zoeken

Wees de beste hooggevoelige versie van uzelf

Wees de beste hooggevoelige versie van uzelf

"We hebben allemaal hetzelfde pakketje aan emoties en gevoelens. De een heeft wat meer peper en de ander wat meer nootmuskaat" - Carine Crutzen.

Hoog gevoeligheid

Zo'n 15 tot 20 procent van de kinderen en volwassenen is hooggevoelig.

Zij schrikken o.a. sneller van harde geluiden, zijn gevoeliger voor fel licht en zijn smaak- en temperatuurgevoeliger. In het Westen wordt hooggevoeligheid over het algemeen niet hoog gewaardeerd, maar eerder geassocieerd met 'te soft' zijn. Dit in tegenstelling tot Oosterse landen waar men hooggevoeligheid koppelt aan inspiratie en intuïtieve kracht. Een hooggevoelig persoon is als geen ander in staat om mensen en situaties te observeren. En nee, zij zijn dan niet verlegen of onzeker, ze nemen alleen alles heel goed in zich op.

Een last of een zegen? En hoe herkent u het bij uzelf of uw kind?

Een hooggevoelig iemand kan zich intens gekwetst voelen over zaken waar een ander overheen kan stappen of wanneer hun sterke rechtvaardigheidsgevoel aangetast wordt. En meer dan anderen dat doen, kunnen zij piekeren over bepaalde gebeurtenissen. Maar ook wanneer men zich super gelukkig voelt kan dit gevoel te overweldigend worden. Hier staat tegenover dat hooggevoelig personen juist meer gevoel voor drama hebben en heel creatief kunnen zijn. Bekende hoog sensitieve Nederlanders zijn bijvoorbeeld Karin Bloemen, Daphne Deckers en Carice van Houten.

Tips voor HSP'ers (Highly Sensitive Persons)

Focus u op mensen, zaken en situaties waar u u goed bij voelt. Al het andere haalt u alleen maar uit balans. Kies hoe u op iets reageert, gebeurtenissen en gedachten kunnen u overkomen, maar hoe u er op reageert bepaal uzelf. En in deze wetenschap ligt meteen ook een grote kracht. Gebruik deze kracht om u, waar nodig, af te sluiten voor prikkels of situaties die teveel zijn. Yoga en mindfulness kunnen hierbij heel erg goed helpen. En verder heel simpel gezegd, doe wat voor ieder mens geldt:

  • Wees lief voor uzelf.
  • Gun uzelf ontspanning en creatieve momenten en plan dit ook bewust in.
  • Wees net zo inlevend en begrijpend voor uzelf als dat u voor anderen kunt zijn.
  • Wees blij met uzelf! U bent uniek en bijzonder, misschien wel juist vanwege uw hooggevoeligheid.

Kortom, een beetje lucht, liefde en ruimte in uw leven claimen kan een wereld van verschil maken bij hooggevoeligheid en uw energie geven, in plaats van slurpen.

Boekentips

Aandachtig leven met hooggevoeligheid

Hoog sensitieve personen

Hooggevoeligheid als kracht

Mijn kind is hooggevoelig

   

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »