Zoeken

Vrijdag de dertiende: Een ongeluksdag?

Vrijdag de dertiende: Een ongeluksdag?

Het bekendste bijgeloof ter wereld is dat van vrijdag de 13e. Mensen gedragen zich op zo’n dag toch net wat anders. Toch is er ook positief nieuws.


Het populairste en bekendste bijgeloof ter wereld is dat van vrijdag de 13e. Dit wordt in vele landen gezien als een ongeluksdag. Mensen gedragen zich op zo’n dag toch net wat anders: extra oplettend om niet onder ladders door te lopen of de uitnodiging van de buurvrouw om een kopje koffie te komen drinken afslaan omdat ze een zwarte kat heeft. De angst voor vrijdag de dertiende wordt Paraskevidekatriafobie genoemd en zorgt er in de ergste gevallen voor dat mensen de hele dag hun bed niet uit durven. Gelukkig is er ook goed nieuws: in Nederland worden er door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek op deze dag minder schademeldingen geteld dan op andere vrijdagen en ook het aantal brandmeldingen ligt lager. Moet u zich dan wel zorgen maken?

Wat is de oorsprong van vrijdag de 13e?

Er zijn vele verklaringen voor waarom de combinatie van vrijdag en 13 ongeluk zou brengen. Zo werd Jezus op een vrijdag gekruisigd, voerden de Romeinen op vrijdagen doodvonnissen uit en ook in Engeland werd de doodstraf op vrijdag uitgevoerd. Het getal dertien zou ongeluk brengen vanwege het laatste avondmaal van Christus, waar dertien personen aanwezig waren. Op deze dag in 1307 werden alle tempeliers op grond van valse beschuldigingen gearresteerd. Het zou ook kunnen afstammen van de dag dat heksen bij elkaar zouden komen. Als laatste wordt er gezegd dat het is afgeleid van een Noorse sage waarin de kwaadaardige god Loki als niet-uitgenodigde, dertiende gast op het feest verschijnt en dan de aarde in rouw dompelt. Er is echter geen spoor van vrijdag de 13e als ongeluksdag te vinden voor het eind van de 19e eeuw. De echte oorzaak van het feit dat deze dag als ongeluksdag gezien wordt zou de roman “Friday, the 13th” van Thomas Lawson zijn. In dit boek ontketent een effectenhandelaar een beurspaniek door te wijzen op het gecombineerde ongeluk dat vrijdag de dertiende oplevert.

De effecten tegenwoordig

Dit bijgeloof heeft enkele gevolgen. Voor de economie bijvoorbeeld, in de Verenigde Staten verzuimen vele mensen hun werk en zakelijke transacties worden uitgesteld. Ook worden erop vrijdag de dertiende de helft van het aantal huwelijken gesloten van een normale vrijdag. Maar waar u het meeste van merkt zijn alle berichten op social media zoals Facebook en Twitter, want ook maar het kleinste beetje pech ligt aan deze ongeluksdag en moet gedeeld worden.

Het geluk een handje helpen

Natuurlijk kunt u proberen om het geluk een handje te helpen. Een mantra voor vrede is erg mooi. (bron: http://www.yogaonline.nl/web/Magazine/YogaOnline/Top5-van-mantras.htm)

Mantra in het Sanskriet:
Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

In het Nederlands:
Moge alle wezens in het universum gelukkig en vrij zijn!

Producten

Maar wilt u liever iets tastbaars dan hebben we prachtige kleine producten die uw geluk kunnen ondersteunen en/of die u leren hoe u uw eigen geluk kunt maken? Kijk dan bij onze geluksartikelen

Wat betekent geluk voor u?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »