Zoeken

Spirituele betekenis van vasten

Spirituele betekenis van vasten

“Vasten is een grote schoonmaak in uw lichaam, uw geest, uw relaties en uw leefomgeving.”
Het carnaval was van oorsprong een eetfestijn en dit komen we nog veel tegen in het gooien van snoep tijdens de optochten, maar ook in het vele eten en vooral drinken wat er tijdens dit feest gebeurt. Na deze dagen volgen ‘de magere dagen’. In totaal worden er 40 dagen gevast voordat het Paasfeest begint.
De zondagen zijn in het Christendom al dagen van bezinning en inkeer en het gebed en tellen we daarom niet mee.
Vasten zoals we bedoelen in dit artikelen staat los van het onthouden van voedsel met als doel om af te slanken en/of een bepaald schoonheidsideaal te bereiken.
Vasten zoals we het hier benoemen heeft als doel om uzelf ‘iets te ontzeggen’, om zo meer inzicht en begrip te krijgen. Vasten is een bezigheid die een positieve bedoeling en betekenis heeft; namelijk groei.

Overconsumptie en overprikkeld

In onze huidige tijd worden we overladen met eten, drinken, indrukken, informatie en continue communicatie. We rennen van afspraak naar afspraak, we zijn continu bezig en misschien heeft u zelfs al eens gemerkt dat u niet weet wat u moet doen wanneer er even een minuut niks is. Stilte, rust, helemaal niks. Raakt u dan in paniek? Of kunt u dan in uzelf tot rust komen en langzaam de indrukken van uw omgeving of van uw lichaam in u opnemen?

Deze tijd van vasten is belangrijk om weer een beetje meer terug te komen tot uzelf. Om eens even de rust en de tijd te geven aan uw eigen lichaam en te luisteren naar wat uw lichaam te zeggen heeft.

 

‘Spiritueel’ vasten

Tijdens het vasten gaat u minder of anders eten. Ook is er de mogelijkheid om uw lichaam gedurende een korte tijd te onthouden van eten, kijk bijv. naar de Ramadan. Daar wordt overdag niets gegeten, maar tussen zonsondergang en zonsopkomst mag er sober gegeten worden. Zo behoort het bij vasten ook te zijn, sober eten en drinken; periodes van volledige onthouding mag, maar is geen verplichting.

Uw lichaam zal echter toch vragen om datgene wat u normaal gesproken tot u neemt. Dit is het moeilijke van vasten, maar wel datgene wat ons dichter en dichter bij ons lichaam brengt. U kan uzelf afvragen “Waarom vraagt mijn lichaam hierom?” U gaat uw aandacht verplaatsen van aardse zaken naar meer spirituele zaken in deze periode.

U gaat uzelf afvragen waarom dat u iets doet of waarom dat u iets eet.

Vasten betekend dat u uzelf mag erkennen, dat u er mag zijn, dat er geluisterd mag worden naar uw persoon, naar uw lichaam. U mag tegen uzelf zeggen “IK BEN aanwezig in het HIER EN NU.”

Vraag nu eens aan uzelf: “Wat wil ik graag veranderen?”

 

Wat laat u staan de komende 40 dagen?

Snoep, social media, koffie, sigaretten, kennissen die u energie kosten, bankhangen…. U kan het zo gek niet verzinnen. Bekijk eens rustig uw leven en wat is er nu echt dat u irriteert of waar u last van heeft. Ga aan de slag met uw gewoontes. Dit is het moment om te starten.

 

Ik ben benieuwd, laat het ons in een reactie weten wat u laat staan de komende 40 dagen

 

Wist u dat het minstens 30 dagen duurt voordat u een nieuwe gewoonte in uw systeem heeft. Geef uw lichaam, ziel en geest de komende 40 dagen de kans om te ontdekken, ontplooien en nieuwe gewoonte(s) eigen te maken. Maar wees niet te streng en kies daarbij voor maar 1 verandering in uw gewoontes. Blijf lief voor uzelf!

Reacties

 • Placeholder

  Anne Meeldijk

  Friday 16 / 02 / 2018 @ 10:45

  Klopt helemaal! Vasten hoeft ook niet het geheel onthouden van voedsel te zijn, zoals tegenwoordig een trend is. Het gaat om minderen en bewustwording van een juiste levensstijl. Vasten is in dit geval dan ook het loslaten van verslavingen, ook aan media of gamen etc. Een bewustwording dus van een levensstijl die passend is bij onze natuur.

 • Placeholder

  R. en L. Mevisen

  Friday 16 / 02 / 2018 @ 21:25

  Vruchten eten, dat is onze kost elke dag. Vasten is hiermee overbodig.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »