Zoeken

Rouwverwerking

Rouwverwerking

Verlies. Vroeg of laat komt u er mee in aanraking. Wie of wat u ook verliest, iedereen rouwt op zijn of haar manier. De een heeft jaren nodig om over het verdriet heen te komen, de ander kan het iets sneller verwerken en het een plekje geven. Hoe u er ook mee omgaat, de rouwfases doorgaan we allemaal.

Rouwen in fases

Een rouwproces bestaat uit verschillende fases.


Verdoofd

Het proces begint met verdoofd zijn. Een groot ontkenningsproces, ongeloof en een verdoofd gevoel voeren de boventoon. Verwerken van wat er is gebeurt doet u hier nog niet. U neemt het aan, weet vaak wat er moet gaan gebeuren en kan vaak wonderwel nog vrij rationeel handelen. Dingen die georganiseerd en geregeld moeten worden, gaan in deze fase in het begin vaak nog goed. Op een gegeven moment nemen emoties de overhand zoals verdriet, boosheid en machteloosheid.

 

Hang naar het bekende

De fase waarin u het fijn vindt om u te omringen met spullen en geuren van de overledene. U denkt iemand op straat tegen te komen, zijn/haar stem ergens te horen, een geur te herkennen. De wil om iemand weer bij u te hebben komt hier ontzettend sterk naar boven.

 

Verward zijn

Nu u inziet dat degene echt weg is, komt het verwarde naar boven. U wilt dit niet, kan het niet anders. Dit is niet goed, het moet anders. U voelt u verward en bent ontzettend emotioneel. Het ene moment kunt u in huilen uitbarsten, terwijl u het andere moment even denkt dat er niks aan de hand is en heel druk uw gang kan gaan. Het is een fase met vele pieken en dalen. Van heel vrolijk tot heel verdrietig en depressief. Die emoties liggen ineens heel dicht bij elkaar en u kunt zo omschakelen.

 

Acceptatie

Op een gegeven moment zult u gaan accepteren wat er gebeurd is en hoe u nu verder moet. Hoe moeilijk het is, het leven gaat verder, ook u moet verder. Het heeft even stil gestaan, maar dat kan niet voor altijd. De dagelijkse beslommeringen nemen het weer over en u moet u een weg zien te vinden in uw verlies en misschien uw gehele nieuwe situatie. De rouwperiode wordt afgesloten wat ook wel een stuk verlichting geeft. Vergeten doet u nooit, maar u kunt weer voor uzelf gaan, weer echt gaan leven en weer gaan genieten.

 

Dit zijn vrij standaard fases waar iedereen doorheen zal gaan. Hoe lang een fase duurt verschilt per persoon. Belangrijk is dat u de tijd neemt en ook iemand de tijd gunt. We zijn immers niet allemaal gelijk en voor de een kan het verlies veel moeilijker zijn dan voor de ander. Kunt u het verlies nu niet alleen aan, schroom dan niet om hulp in te schakelen. Er zijn vele instanties die bij rouwverwerking kunnen helpen. U hoeft het immers nooit alleen te doen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »