Zoeken

Pasen

Pasen

De concilie van christelijke bisschoppen besloten in 325 dat Pasen moest plaatsvinden op de zondag na de eerste volle maan in de lente. Dit is echter nu niet altijd meer zo. Een paus besloot in 1582 tot een kalenderhervorming. Hier was de orthodoxe kerk het mee eens. Een gevolg hiervan is dat Pasen op andere data kan vallen. Het christelijke paasfeest kan hierdoor in een tijdsbestek van 35 dagen vallen. Tussen 22 maart en 25 april. Dit jaar wordt het in Nederland op 1 en 2 april.

Wat wordt er gevierd

Op goede vrijdag was de herdenking van het sterven van Jezus. Tijdens Pasen herdenken de christenen de verrijzenis van Jezus uit de dood. Wie in Jezus geloofde leefde onder de genade, niet meer onder de wet. Jezus werd gezien als het ultieme offerlam. Hij stierf als verzoening van god met de mensen. Op de zondagmorgen zou Maria naar zijn graf gaan om hem te wassen. Engelen wisten te melden dat Jezus daar niet meer aanwezig was. Even later verscheen hij dan ook voor haar en later aan 2 volgelingen die het woord verspreidden.

 

De oorsprong

Hier is men het niet overal over eens. De huidige vorm kan ontleend zijn aan vele soorten lentefeesten gevierd door verschillende geloven. Velen menen dan ook dat het meer een recent feest is met al dan niet bepaalde opgenomen symboliek. Een andere optie is dat het een lente viering is. Hierbij wordt het ontwaken van de natuur na de koude winter gevierd. Al dan niet ter ere van een bepaalde god die bij dat seizoen past.

 

Symboliek

De paasvuren die u her en der tegen komt zouden aangestoken zijn om de demonen van de winter te verjagen. Dit wordt in meerdere Europese landen gedaan. Vaak is men al maanden van te voren bezig met het verzamelen van hout om maar de grootste berg in de regio te kunnen maken. De originele betekenis ontgaat velen tegenwoordig en het is nu meer een competitie op vele plekken.
De recente wetenschap gokt dat de paashaas niet een hele oude traditie is. Rond de 17e eeuw kwam de paashaas ten tonele in Duitsland. In plaats van een christelijke traditie zou het meer een pedagogische zijn. Hij zou alleen eieren geven aan kinderen die zich goed zouden gedragen. Het gebruik van eieren is niet eerder omschreven in een enkele religie, dus zou ook uit die periode afkomstig kunnen zijn.
Het broodhaantje heeft een heidense oorsprong. Hij wordt nu nog aan de top van een palmpasenstok geplaatst. Het komt van de Germanen en hun meiboom vandaan. Het haantje zou de komst van het komende licht aankondigen.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »