Zoeken

Midwinter - Yule feest

Midwinter - Yule feest

Wicca is de oude kunst, geloof en wijsheid van de ‘tovenarij’. Wicca is een natuurreligie; waarin er geloof is in een God en Godin en worden magische en paranormale krachten samen met wijsheid gebruikt om te ontwikkelen. Spirituele ontwikkeling is een belangrijk onderdeel in wicca.
In de Wicca kennen we 8 verschillende grote feesten. Vandaag in ons blog Midwinter of Yule zoals sommige het wellicht kennen.

Midwinter - Yule

Midwinter valt altijd op de kortste dag van het jaar 21/22 december. De dag met het minste zonlicht. Voor ons begint dan de winter, maar in vroeger tijden was midwinter het midden van de winter.

In deze tijd is er dus het minste zonlicht en vaak ook de minste energie. Mensen zijn in rust. Winter is daarom ook een goede tijd om het afgelopen jaar te evalueren en de plannen voor het nieuwe jaar klaar te leggen.
Tijdens het feest van Midwinter wordt de winter geëerd, maar nog belangrijker wordt er stilgestaan bij het feit dat het vanaf deze dag weer ‘zonniger’ wordt. De winter zal weer op haar einde komen. De dagen (Zonlicht) worden weer langer.
Een feestelijke dag waarop de huizen groen versierd worden met groene hulsttakjes en helderrode besjes. Het haardvuur wordt lekker warm opgestookt en er worden heerlijke honingkoeken gebakken.
Dit alles is om kleur, vrolijkheid en hoop in huis te halen. Dat zijn drie dingen die namelijk nogal eens ontbreken in de winter.

Viering

Er zijn veel verschillende manieren om Midwinter te vieren. En veel zult u in onze huidige samenleving al tegenkomen. Met ons jonge gezin zijn wij momenteel bezig om onze eigen Yule tradities te maken. En op dit moment, hoe bescheiden nog, bestaan die vooral uit het volgende:

  • Tijdens midwinter is ons huis versierd met groene planten om de vruchtbaarheid van de aarde te eren.
  • We branden kaarsen om de zon te verwelkomen en natuurlijk ook om de koude winter te verwarmen.
  • We maken samen een ‘wensentak’ met daarop 3 wensen. Deze wensentak verbranden we dan tijdens het midwinterfeest om zo onze wensen het universum in te sturen (U schrijft 1 wens voor uzelf, 1 wens voor een ander en 1 wens voor de wereld). De wensentak is een echte tak die we versierd hebben met papieren bloemen waar onze wensen op staan in de kleuren rood en groen.
  • We maken plezier en tijd voor het gezin om te vieren dat we in deze periode mogen uitrusten van het werk door het jaar heen. Zo ga ik met de kindjes een extra dag(deel) knutselen, gaan we naar de bioscoop, naar de binnenspeeltuin etc. En mama’s werk blijft thuis!
  • Maar ook eten we lekker. We proppen ons niet vol, maar genieten wel van lekker eten. De ‘regels’ zijn iets minder streng (eet altijd voldoende groenten etc.), maar in deze dagen staat vooral het genieten en dankbaar zijn voor het eten wat we hebben voorop.
  • Ten slotte bak ik met mijn twee meiden een heerlijke winterse cake.

Tussen 21 december en 4 januari genieten wij vooral van ons gezin en familie. We genieten van de rust, ontspannen en maken tijd voor elkaar en onszelf. Deze dagen zijn belangrijk om te onthaasten en weer bij onze basis te komen. Ieder jaar maken we onze tradities meer eigen en groeien ze mee met de leeftijd van onze jonge meiden (3 & 8 jaar).

Midwinter is de tijd om stil te staan en dankbaar te zijn bij wat we hebben en wat we bereikt hebben en om te kijken naar wat we graag willen. Onze dromen worden doelen.

 

Wat betekent Midwinter voor u?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »