Zoeken

Goede vrijdag

Goede vrijdag

Goede vrijdag is altijd de vrijdag voor Pasen en na witte donderdag. Dit is de dag dat de christenen de kruisiging en de daaropvolgende dood van Jezus herdenken. In veel landen is Goede Vrijdag een wettelijke feestdag behalve in Nederland en België. Hij wordt hier wel erkend en scholen zijn meestal gesloten.

Wat gebeurde er op Goede Vrijdag

Op de vroege ochtend was er een bijeenkomst tussen de hogepriesters, oudsten en de hele Sanhedrin (gerechtshof), de beslissing werd genomen om Jezus te doden. Stadhouder Pilatus wist niet goed wat hij met de situatie aan moest en hoopte dat Herodus , stadhouder van Galileo waar Jezus eigenlijk vandaan komt, wist wat er moest gebeuren. Helaas bleek deze afwezig te zijn waardoor Pilatus Jezus zijn lot moest bepalen. Wel kreeg Jezus van de soldaten van Herodus spottend een mantel om zodat de 'nep koning' terug mocht keren naar Pilatus. Pilatus liet hem geselen en voorziet hem van een doornenkroon en hoopte hem vrij te krijgen door het volk te laten kiezen tussen de vrijlating van de moordenaar Barabbas of Jezus. Het volk wilde Barabbas vrij. Het lijden wat Jezus inmiddels gehad had, was voor het volk niet voldoende. Men wenste hem te kruisigen waar Pilatus mee instemde. En zo namens het volk de beslissing nam en zelf niet verantwoordelijk geacht werd voor zijn beslissing.

 

De kruisiging vond plaats tussen 8 en 9 uur in de ochtend. Jezus werd geplaatst tussen 2 kruizen waaraan moordenaars hingen. Drie uur later zou het donker geworden zijn op de gehele aarde tot drie uur 's middags. Op dat moment stierf Jezus. De aarde zou gaan schudden en alleen de doden zouden opstaan. Tegen de avond zal Jezus begraven worden vlak bij Golgotha.

 

Waarom na alles toch de naam 'Goede' Vrijdag?

Toch wordt na het drama de dag aangeduid als Goede Vrijdag. Dit heeft te maken met het feit dat Jezus een offer heeft gebracht. Johannes de Doper wees Jezus aan als het Lam van God. Door zijn offer heeft hij de schuld van de zonde betaald en Satan overwonnen. Dit wordt op Goede Vrijdag dan ook gevierd. De verlossing van de zonde en overwinning van Satan. Het is een verzoening van zonden.

 

De kerkdienst

Voor de dienst is het stil. De kerkklokken luiden niet als teken van rouw. Overal in elke kerk vindt u een bepaalde leegte en andere manier van herdenking. De lege altaren, de hoofdkleur rood wordt gevoerd als symbool voor bloed en lijden en de godslamp is gedoofd. Het lijdensverhaal van Christus wordt voorgelezen en er wordt gebeden. Door middel van een processie wordt het kruis door de kerk gedragen om daarna vereerd te worden.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »