Zoeken

Geboorterituelen binnen verschillende culturen

Geboorterituelen binnen verschillende culturen

De geboorte van een kind is een van de meest bijzondere gebeurtenissen in een mensenleven. Iedere cultuur heeft zijn eigen geboorterituelen. Ondanks de verschillen hebben ze een ding gemeenschappelijk: de blijdschap over een nieuw leven. Het is een gebeurtenis die overal ter wereld gevierd wordt.

Geboorterituelen binnen het Christendom

De doop van een baby is een belangrijk geboorteritueel binnen het Christendom. Het is een eeuwenoud gebruik waarbij het lichaam en de ziel van de pasgeborene met water en olie worden ‘gereinigd’ van de erfzonde. Het kind wordt na de doop opgenomen in de christelijke geloofsgemeenschap. De kindersterfte lag vroeger veel hoger dan nu. Daardoor werd een baby zo snel mogelijk na de geboorte gedoopt. Als het kindje onverhoopt stierf zou het toch als als een christen in de hemel komen. Tegenwoordig vindt de doop meestal plaats in het eerste levensjaar van de baby en is het een vrolijke aangelegenheid met familie en vrienden.

Dopen baby

Geboorterituelen binnen de Islam

Een bekend geboorteritueel binnen de Islam is de besnijdenis bij jongens. Volgens de Islamitische traditie moet dit binnen de achtste en vijftiende dag na de geboorte plaatsvinden. Voor de besnijdenis vertelt men het verhaal van de geboorte van de profeet Mohammed. Na de besnijdenis hoort het kindje officieel bij de moslimgemeenschap. Een andere geboorteritueel binnen de Islam is het kaalscheren van het hoofdje van de pasgeborene. Dit gebeurt meestal een week nadat hij of zij ter wereld is gekomen. Het kaalscheren maakt deel uit van het reinigingsproces van de baby, samen met het wassen.

Geboorterituelen binnen het Hindoeïsme

Binnen het Hindoeïsme is het belangrijk dat de vader de navelstreng van de baby doorknipt. Vervolgens neemt hij het kleintje in zijn armen en fluistert in het oor van de baby een aantal mantra’s.

Suriname: gouden speldje tegen het boze oog

In Suriname ontvangen veel baby’s een gouden speldje met drie zwarte kraaltjes. Het sieraad wordt bijvoorbeeld op de kleding gespeld. De Surinaamse bevolking gelooft dat een baby veel gevoeliger is voor kwade invloeden dan volwassenen. Het speldje beschermt de kleintjes tegen het ‘boze oog’, oftewel kwaadwillenden. Ook bij het Christendom wil men baby’s goed beschermen. Ze geven bijvoorbeeld een beschermengeltje cadeau, die over het kind ‘waakt’.

Beschermengeltje

Beschermende geest bij de Inuït

Ook de Inuït hebben bijzondere geboorterituelen. Vlak na de geboorte komt er bij de trotse ouders een sjamaan op bezoek. Hij leidt een soort doopplechtigheid waarbij de baby een ‘beschermende geest’ krijgt toegewezen. In jachtgemeenschappen plaatst de sjamaan een snijwerk van een walvis in het mondje van de baby. Dit zorgt ervoor dat het kind in de toekomst een goede jager zal worden.

Reacties

  • Placeholder

    sjarlie

    Friday 29 / 06 / 2018 @ 10:55

    Best wel boeiend! Alleen die van de Inuït, met de walvis, vind ik best wel bijzonder. Ik ben zelf niet gelovig, dus ik weet niet zo goed of ik überhaupt rituelen zal gebruiken. Misschien meer dingen die ik zelf prettig vind, zoals de vader die de navelstreng doorknipt, zoveel mogelijk huid-op-huid contact de eerste zoveel uur, met zowel mijzelf als met de vader etc.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »