Zoeken

8 maart, Internationale Vrouwendag

8 maart, Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag om stil te staan bij het lot van vrouwen wereldwijd. Wat hier in Nederland voor bijna iedere vrouw als vanzelfsprekend is, is niet overal ter wereld (en zelfs ook niet Nederland) zo.
Denk hierbij aan stemrecht, gelijke rechten, arbeidsomstandigheden en bijvoorbeeld een veilige woon en/of werk situatie.

Een stukje geschiedenis

 

Op 8 maart 1908 Waren er in Chicago en New York massale stakingen van vrouwen in de textielindustrie. Zij wilden een werkdag van 8 uur, kiesrecht en betere arbeidsomstandigheden.

Deze staking was de aanleiding voor het uitroepen van de dag van de vrouw. In 1910 werd deze dag door honderd mannen en vrouwen uit 17 landen in Kopenhagen benoemd. 

Tot aan de eerste wereldoorlog werden er op 8 maart jaarlijks demonstraties en vergaderingen gevoerd ter wille van de vrouw. Zo werd o.a. het kiesrecht een feit.

In de jaren '60 kwam de belangstelling voor de Internationale Vrouwendag weer terug door de feministische beweging. In veel socialistische landen werd 8 maart zelfs al een nationale feestdag.

De VN erkende in 1978 de Vrouwendag op 8 maart als feestdag. Vanaf dat moment werd deze dag in Nederland ook bekender en kreeg deze dag meer betekenis. 

 

Collectief bewustzijn

 

Naast een individueel bewustzijn, hebben we ook een collectief bewustzijn. In dit collectieve bewustzijn ligt informatie opgeslagen die we kunnen gebruiken wanneer we het nodig hebben. Het is informatie die u intuïtief gebruikt. 

Het collectief bewustzijn is de onzichtbare link tussen het individuele bewustzijn van alle mensen. Ook vrouwen hebben een collectieve bewustzijn.

Willen wij ons als vrouw goed voelen, dan is het ook belangrijk om de andere vrouwen op de wereld te helpen waar we kunnen. Om ervoor te zorgen dat iedere vrouw eenzelfde leven aangeboden kan krijgen. Zo kunnen we ook voor onze dochters zorgen, dat zij in een wereld opgroeien waarin ze hun eigen geluk kunnen kiezen.

Wij als vrouwen moeten er altijd voor elkaar zijn om elkaar te steunen!

 

Welke vrouw verdient van u vandaag een extra schouderklopje?

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »