Zoeken

31 oktober - Halloween

31 oktober - Halloween

Halloween - een feest overgewaaid uit Amerika of toch iets van dichter bij huis?
Een feest om elkaar bang te maken of zit hier een diepere betekenis aan?
Halloween, wat is het eigenlijk?!

'All hallows even'

Het woord Halloween komt van ‘All hallows even’. Vrij vertaald betekent dit “Alle Heiligen zelfs’. Zo werd het de avond voor Allerheiligen genoemd. Deze naam werd zo ongeveer 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt in Schotland.

Echter het feest wat wij tegenwoordig kennen als Halloween kent al een eerdere oorsprong.

Samhain

Samhain is een Keltisch feest. Tegenwoordig wordt het nog gevierd in de Wicca.

Het is de Keltische variant van het oudjaarsfeest. Het oogstseizoen is op 1 november ten einde, alle oogst is binnen en de winter kan beginnen; tijd voor een feestje dus! Dit feest werd gevierd met grote vreugdevuren en offers.

Verkleden tijdens Halloween

Tijdens dit feest stond ook volgens de Kelten de deur open naar de onderwereld. Zo konden voorouders het feest meevieren. Ter ere van de voorouders werden er feestmalen gehouden en werden er ook voor de voorouders plekken vrijgehouden. Maar ook feeën en demonen konden onze wereld betreden. Om zich te beschermen tegen de kwade en duistere krachten gingen de mensen verkleed. Hier komt voor zover we weten de traditie vandaan om tijdens Halloween te verkleden.

Trick or treat

Tijdens Samhain trokken de Keltische jongens langs de deuren. Zij haalden het hout op voor de vreugdevuren; later ging men hier ook eten bij geven.

Pompoen

De Kelten hadden als gewoonte om rapen uit te hollen tijdens het Samhain feest. Tijdens de grote stromen migraties naar Amerika is ook het feest 'Halloween' meeverhuisd de oceaan over. De migranten hebben het Halloween feest daar altijd gevierd en hebbend de rapen vervangen door pompoenen die in Amerika groeiden. Deze bleken veel geschikter om uit te hollen en zodoende is de uitgeholde pompoen ook weer bij ons terecht gekomen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »