Zoeken

De Lotus

De Lotus

Een bekende bloem die veel gebruikt wordt als afbeelding of als vorm. Maar waar staat de lotus nu eigenlijk symbool voor.

De geschiedenis

Vooral in het  Hindoeïsme en Boeddhisme heeft de lotusbloem grote betekenis. Ook de oude Egyptenaren wisten de bloem te gebruiken. Voor hun symboliseerde de plant de wedergeboorte, maar hij gaf ook getallen aan. 1 bloem stond voor 1000..
In het Hindoeïsme staat de bloem voornamelijk voor welvaart. In het boeddhisme voor zuiverheid en verlichting.

De plant.

De lotus is een waterplant met roze bloemen en kegelvormige vruchten. De bloem groeit in het moeras. Hij kan wel zo'n 5,5 meter lang worden, afhankelijk van de diepte van het water. Zodra de wortels het oppervlakte bereiken stoppen ze met groeien. De lotus bladeren gaan dan groeien en de bloemen bloeien. De bloemen leven met de dag mee, gaan open zodra de zon opkomt en weer dicht zodra de zon ondergaat. Ondanks de vaak wat vieze omgeving waar de plant groeit wordt hij nooit vies. Dit noemt met het 'Lotus effect' De bladeren hebben een bepaalde water afstotende laag waar geen viezigheid op kan hechten.

 

 

De symbolische betekenissen.

Tegenwoordig staat de bloem vooral voor het symbool van leven. Als de bloem namelijk eenmaal in bloei is, bloeit ze het gehele jaar door. De levenscyclus van de bloem staat voor de innerlijke groei en de weg naar verlichting.
Zodra de bloem het oppervlakte van het water raakt is het in contact met alle 4 elementen van de aarde. Het was al gewend aan het water en de aarde, nu komt daar vuur (zon) en lucht bij. Zo ontstaat er balans met de natuur.

 

De kleuren

De bloem vindt u in afbeeldingen en als objecten vaak in diverse kleuren. Deze kleuren hebben allemaal een eigen betekenis.

Wit
staat voor vrede, puurheid en perfectie. Het streven naar een bepaald zelfgekozen doel

Roze
Menselijke groei, contact met de ziel. Hij stimuleert de weg vanuit een onbewust leven over een eigen gekozen weg naar verlichting (de moerasgebieden, de stengel en de bloeiende bloem)

Rood
Liefde en hartstocht, groei trouw en vriendschap.

Paars
Het achtvoudige pad. Dit zal volgens Boeddha en het Boeddhisme leiden tot verlichting. Hij wordt daarom vaak ook afgebeeld met 8 blaadjes.

Blauw
De geest, kennis, wijsheid en leren. De vrucht van de blauwe lotus zou symbool staan voor de oneindigheid van de spirituele groei. Hij is ook altijd gedeeltelijk of in zijn geheel verborgen onder de blaadjes.

Bij de spirituele webwinkel zijn er diverse producten te koop waarin de lotus centraal staat. Ons meest verkochte lotus product is de waxinehouder

Lotus waxinehouders - hier te koop bij de spirituele webwinkel.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Test test test %1$s

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »